prolaktinin,kadınların dikkat etmesi gereken hormon

Prolaktinin ne olduğunu ve neden yükseldiğini biliyor musunuz?

Makalenin içeriği:

  • Bu ne tür bir hormon?
  • Norm Prolaktin
  • Prolaktin azalması ve artması
  • Kaynak Ürünler
  • Neden yükseliyor?

 

Hepimiz çocuk doğurma ve emzirme ile ilişkili süreçlerde prolaktin hormonunun önemli rolünü biliyoruz. Ancak bu hormon vücudumuzdaki diğer önemli düzenleyici süreçlerde rol oynar. Bugün normal prolaktin düzeylerinin kadın sağlığı için önemi ve artmanın tehlikeleri hakkında konuşacağız. Ayrıca mevcut düzenleme ve düzeltme yöntemleri hakkında da konuşun.

Bu ne tür bir hormon?

Prolaktin, insan hipofiz bezinin ürettiği hormondur. Bazen “stres hormonu” veya mammotropin olarak adlandırılır. Zaten adından, birçoğu emzirme, yani meme bezlerinin oluşumu ve işleyişindeki rolünü anlıyor. Bebeğin doğumundan sonra süt üretimini tetikleyen bu maddedir. Ayrıca, bu hormon strese çok bağımlıdır – duygusal şoklarla, dışarıda görünmese bile, seviyesi tam anlamıyla “atlar”.

Prolaktin oranını yeterli bir güven ile sadece kalifiye bir doktor hesaplayabilir. Bireysel seviyesi, aylık döngünün düzenliliği ile başlayarak, bir yaşam tarzı ve yaş ile biten birçok faktörden etkilendiğinden.

Temel prolaktin fonksiyonları:

  • anne sütü oluşumu,
  • beslemeler arasındaki sürenin düzenlenmesi,
  • anne içgüdüsünü korumak
  • yavaş yumurtlama
  • progesteron üretimi;
  • corpus luteum’un doğru “çalışması”.

Doğal olarak, sadece prolaktin bu süreçlerde yer almaz. Örneğin, oksitosin bezlerin kanallarından ve anne içgüdüsünün özelliklerinden daha az sorumlu değildir. Progesteron ile prolaktin “ilişkisi” tamamen tersidir – birinin seviyesi ne kadar yüksekse, diğeri o kadar düşüktür. Bu etki, çocuk bakımının evrimsel mekanizması ile ilişkilidir. Beslenme sürecinde mammotropin, aktif cinsel yaşamı olan yeni bir gebeliğe karşı geçici olarak “sigortalayan” progestronu bastırır. Ancak bu, elbette, güvenilir bir kontrasepsiyon yöntemi olarak kabul edilemez, çünkü bu dönemde hamilelik düzenli olarak gözlenir.

 

Norm Prolaktin

Prolaktin hormonunun konsantrasyonu adet döngülerine “bağlıdır” ve sürekli değişmektedir. Bu nedenle, mammotropin için analiz gününü seçmeniz ve verileri yaş ve antropometri ile ilişkilendirmeniz gerekir. Bu nedenle, bu hormon için bir norm yoktur – genellikle 4.1 ng / ml ila 34 ng / ml arasında atılır. Bu, hamilelik ve ciddi hastalık olmaması koşuluyla (“kadın kısmı” için zorunlu değildir). Ayrıca, doktor genellikle cinsel aktivite yoğunluğu, stres, yaşam koşulları ve duygusal arka planı etkileyen diğer yönleri sorar.

Hamilelik ile hormon seviyesi adım adım artar ve özel tablolar olmadan prolaktin oranını hesaplamak çok zordur. Bazı uzmanlar bu analizi tamamen reddetmektedir. Evde uygulamada, çoğunlukla patolojiler veya eşlik eden, çoğu zaman kronik hastalıkların varlığı ile gerçekleştirilir. Suni tohumlama sonucu hamilelik meydana gelirse, seviyesini sürekli izlemek de gelenekseldir.

Prolaktin azalması ve artması

Herhangi bir sapmanın bir nedeni vardır. Örneğin, doğumdan sonra, Sheepan sendromu ve ilacı nedeniyle mammotropin seviyesi düşebilir. Jinekolojik hastalıklar, menopoz hormonu etkiler. Modern bilim, düşük seviyenin normun bir varyantı olduğunu düşünür; bu nedenle, analiz sonuçlarında hormon bulunmaması gerçek patolojilere atıfta bulunur.

Yüksek prolaktin genellikle üreme sistemini çok daha güçlü bir şekilde etkiler. Neredeyse her zaman menstrüasyonun normal seyrini bozar, cinsel yaşamınızdan tamamen keyif almanızı önler. Genellikle, artan mammotropin koşullarında, yumurta tamamen olgunlaşamaz, bu da hamile kalmasını önler.

Prolaktin artışının bir başka işareti de uyku bozukluğu ve görme problemleridir. Duygusal arka plan, kural olarak, çok kararsızdır ve bazen histeroid belirtileri ortaya çıkabilir. Sürekli yüksek bir hormon seviyesiyle, olumsuz yönler sosyal davranışın doğasında ve tarzında bir dayanak kazanabilir. Bilim adamları bu fenomenin aşağıdaki nedenlerini tanımlar:

  • diyette çok fazla protein;
  • ciddi tiroid fonksiyon bozukluğu;
  • polikistik yumurtalık;
  • karaciğer ve safra kesesi hastalıkları;
  • kronik stres;
  • ağır fiziksel efor;
  • polaktinom;
  • böbreklerde yüksek yük.

Bu durum menstrüasyonun olmamasıyla en kolay şekilde tanınır. Doğal olarak, bu durumda, hormonal sıçramanın nedeni de olabilen hamileliği dışlamak gerekir. Ayrıca, doktorlar anoreksi ile benzer durumları teşhis eder. Bu nedenle, kilo vermek için aşırı hevesle, yukarıdaki ihlaller de sıklıkla belirtilir. Bu sorun özellikle hemen hemen tüm yiyeceklerin ana besinlerin bileşiminde açıkça dengesiz olan diyet takviyeleri, vitaminler ve diğer katkı maddeleri ile değiştirilmesi durumunda akut olabilir.

Düşük ve yüksek prolaktin ile kan basıncında atlamalar, görüş netliği ile geçici veya kalıcı problemler sık ​​görülür. Bazen dikkat geçici olarak kaybolabilir. Hamileliksiz süt atılımları vardır – bu durumda doktor kontrolu gereklidir. ihmal edilmemelidir.  Hormonal kontrasepsiyon yöntemi ve özellikle sigara içmek ve toksik maddelerin kullanımı ile ilişkili kötü alışkanlıklar, mammotropin seviyesini etkileyebilir. Aynı prensipte, antidepresanlar prolaktin seviyelerini etkiler.

 

Kaynak Ürünler

Normu almak veya prolaktin seviyesini artırmak için, aşağıdaki ürünleri diyete dahil etmelisiniz:

  • tüm süt ürünleri, özellikle hormon konsantrasyonunu etkiler: sert peynir ve süzme peynir;
  • deniz balıkları – kadın sağlığını yağlı uskumru, pisi balığı, gümüş sazan, mersin balığı en iyi şekilde etkiler;
  • et – şekle zarar vermemek için az yağlı çeşitleri seçmek daha iyidir;
  • baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalar;
  • fındık, tohumlar, filizlenmiş buğday ve rafine edilmemiş tahıllar, hormon üretimini uyaran B6 vitamini içerir;
  • karaciğer, yumurta sarısı, muz da çok fazla B6 vitamini içerir;
  • lif bakımından zengin gıdalar da uzun vadede artan prolaktine katkıda bulunur.

Neden yükseliyor?

Hamilelik ve emzirme dönemi dışında artan prolaktin kadın sağlığına zararlı olduğundan, hangi durumlarda kandaki hormon konsantrasyonunun yükseldiğini düşünmeye değer.

Her şeyden önce, hormon seviyesi tiroid bezinin çalışmasına bağlıdır ve yetersiz fonksiyonu ile artar. Aynı sonuç, bazı ilaçların (antihistaminikler, antipsikotikler, sentetik östrojenler) ve sıklıkla tekrarlanan stresli durumların (özellikle duygulara uzun bir yol verilmezse) kullanılmasıyla elde edilir. Ağır fiziksel işlerde çalışıyorsanız veya özellikle ağırlık kaldırma veya dayanıklılık egzersizleri ile ilişkili olan uzun süreli spor yüklerini tercih ediyorsanız sağlığınıza dikkat edin. Bu prolaktin seviyelerini artırabilir. Aynı şekilde, vücut servikal omurgaya masaj yapmak için sık ve uzunsa tepki verecektir. İşte beynin hormon miktarından “sorumlu” alanlarını uyaran sinir düğümlerine yoğun masaj yapmak.

. Ve son olarak – stresden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın, meditasyon yapın ve spor yapın, güçlü olumsuz duygular, endişe ve sinirlilik vücudun gereğinden fazla prolaktin üretmesini sağlar.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s